top of page

HUNDKAPP - EN FAMILJESPORT

Att vara hundkappare är en del av livet!

 

Det är en familjesport där man är välkommen gammal som ung och allt däremellan! Man lever tillsammans med hunden/hundarna från att de är valpar tills de är gamla och inte kan vara med oss längre.

 

Du tävlar med din hund tidigast från 15 månaders ålder, det är då hunden får ta sin tävlingslicens så att den kan börja tävla. En kapplöpningshund tävlar olika många säsonger, men generellt kan väl sägas att de tävlar mellan 2-6 års ålder. Greyhounds blir veteraner från 5 års ålder, och whippets blir veteraner från 6 års ålder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tävlingssäsongen sträcker sig från april till november.

OBS! Det finns inga pengar att tjäna inom hundkapplöpning, inte så man går plus i alla fall.

Det är enbart en kul hobby!

Hur går det til då?

 

Alla hundägare som vill tävla med sin hund måste genomgå tränarutbildning för att få en tränarlicens. Detta görs i den klubb du blir medlem i och i Skåne handlar det om Cimbria HK på Österlen.

Medlemmarna i klubben hjälper dig med utbildning av både av dig och din hund! Din licens är viktig både för dig, din hund och dina medtävlande då den reglerar hur din hund ska tas omhand när det handlar om tävling och träning.

För att få springa efter en mekanisk hare på banan måste hunden vara 12 månader gammal och för att få börja ta sin tävlingslicens måste hunden vara minst 15 månader gammal. Redan när de är valpar leker man med dem och kampar med trasor och när de är lite äldre får de prova på att springa efter något som kallas för släphare. Det är en hare/plastpåse som sitter fast i ett långt snöre och som dras in med hjälp av en liten maskin som spinner in snöret. Hundarna springer rakt fram efter släpharen, och de tycker det är jättekul!

När de ska påbörja sin kapplöpningsutbildning börjar man oftast med att låta dem springa en kurva på banan, och man släpper dem utanför boxarna. För varje gång de är på banan och tränar så får unghunden springa längre och längre.

 

När hunden klarar en raksträcka och en kurva på ett bra sätt låter man den prova på ett helt varv. Parallellt med denna träning vänjer man också hunden vid startboxarna. Här är det bra att skynda långsamt så hunden i lugn och ro får vänja sig vid boxarna, och att den förstår att det händer något kul när man går in där!

 

När allt fungerar och man är nöjd med hur hunden springer får den börja träna tillsammans med andra hundar och därefter är det dags för hunden att först ta sin sololicens, och därefter tillsammans med stödhundar ta sin tävlingslicens! 

När licensen är godkänd, då är hunden redo att äntra kapplöpningsbanan som komplett tävlingshund i ett officiellt lopp!

 

Och inget slår känslan att få starta sin egentränade unghund!

Fifi2.jpg
LOUIEKNAS_edited.jpg
Ditzysrumpa.jpg
divo3 (2).jpg

 

 

 

 

Från startbox till harstopp... det roligaste på hela veckan för både hundarna och deras tvåbenta följeslagare.

 

 

 

Det tar 12 månader från att din valp är född tills den får träna med maskinhare och ytterligare tre månader innan den får tävla..

bottom of page