top of page
  • Skribentens bildArtur

Upplagt för rysarfinal i Dansk Derby

Det är verkligen upplagt för en riktigt spännande final i årets upplaga av AniCura Dansk Derby. Semifinalerna blev riktigt rafflande och det blev en svensk och en dansk seger.


Vi börjar med den första semifinalen, där vi fick se Mazhar Iqbal Khans irländare Danish Dynamite på startlinjen på dansk mark för allra första gången. Efter att ha opererat bort en tå var det nu fortsatt karriär på hemmaplan som gällde.

Bernies Jake har kopplat grepp på Danish Dynamite

Som väntat gjorde han en riktig raketstart till ledningen, men sedan tappade han fart och fokus på bortre långsidan och efter loppet visade det sig tyvärr att hunden skadat tån innanför den som tagits bort.


— Ett hack som förmodligen måste sys. Vi får kolla upp det hos veterinären. Men det är tveksamt om han hinner bli bra igen till finalen (4 juni), sa Mazhar efter loppet.


Danish Dynamite blev trots allt tvåa i mål och om han hinner återhämta sig kommer han säkert att vara en utmanare i finalen. Det återstår att se.


Vann kvvalet gjorde hur som helst Ewa Johanssons/Jan Hansens Bernies Jake som svarade för en riktig stark insats och noterade dagens snabbaste tid opå medeldistan: 28,76. På det blir gästspelaren från Boråsklubben 7HS sannolikt förhandsfavorit i Dansk Derby.


Danish Dynamite noterade 29,25 och med till final även Föhns/Sötoftes Ballinakill Ian, 29,40.


I den andra semifinalen siktade Hansen/Johansson på en ny seger med Bernies Joe, som gjorde ett starkt lopp — men fann distansen lite i kortaste laget och hann inte fram i tid. Han var förbi efter mål, men fick nöja sig med en andraplats på 28,86.


Vann loppet gjorde i stället hemmahunden Black Baccara Rose som tog en riktig snabbstart och höll hela vägen till mållinjen på 28,82. Sex hundradelar långsammare än den första kvalvinnaren men absolut ett starkt hemmahopp för Föhns/Sötofte och KVF i finalen.


Med till final Bernies Joe och trean Pennys Hera (Mazhar Iqbal Khan) på 28,96.


Heidi Föhns och Black Baccara Rose överst på pallen.

Efter semifinalerna är frågan om det står mellan Bernies Jake och Black Baccara Rose — eller om Bernies Joe kan gasa på lite mer och hinna fram den gången. Eller om Danish Dynamite kan komma tillbaka hel och frisk och vara en stark outsider.


Och hur förbättrad blir superstarka tiken Pennys Hera med ett lopp i kroppen?


Dansk Derby 2022 blir en riktig godbit!


På sprintdistans noterade Cimbriahunden Luolanto, tränad av Nina och William Bliding, årsbästa hittills med 16,74 efter ännu en riktigt snabb start — och den här gången bröt han inte ut i kurvan som senast på hemmabanan Cimbria.


Luolanto överst på pallen efter årets snabbaste tid hittills på Kallerupbanen.

Det blev två svenska segrar till. Elmer van de Vaterram, tränad av Bengt och Ann-Christine Held (Cimbria) vann ett av whippetloppen på sprint och Anna och Claes Trulssons Baztian vann ett annat och fick därmed lite plåster på såren för att ha förlorat med sin whippet YM's Helix i ett kvalitativt medeldistanslopp som vanns av mycket spännande Tjeckienfödda rookien JoeBlackGlobeGlass (Like It Bohemia Snap Dog - Fame z Osirisova Domu) tränad av Rasmus Thomasen.


JoeBlackGlobeGlass i rött täcke spurtade från tredje plats (bilden) till första på upploppet.

På whippetfronten bjöds också efter en strykning tt head-to-head race mellan Coastwind Racing Awesome och MB Clefairy där den förstnämnde vann med två tiondelar.


Osman Manshas lovande Max (Magic - Christina Bernath's Daisy) tog sin andra raka seger på Kallerupbanan i år på utmärkta 29,17. Fler segrar lär säkert vara att vänta.


Karsten Petersens Kazan City tycks ha hittat formen på allvar och tog nu sin andra raka seger efter att ha vunnit på Tommarpsbanan (Cimbria) härom veckan. Nu visade han styrka igen genom att spurta fram i tid för att slå av Blinded By Science (Föhns/Sötofte) och Flying Fifi (Blidingia Racing) precis på mållinjen i ett av dagens mest rafflande lopp.


Karsten Petersen och hans Kazan City överst på pallen — igen.

Rafflande var det också när Jyllandstränaren Mads Nørgaard Pedersen fick med sig en seger när hans Diamond Stardust tagit hem ett K4-lopp efter en mycket spännande duell mot Tina Wydojniks Awesome Kenzo och Marianne Mamsens Nyx.


Fyra hundradelar skiljde mellan ettan och trean!


Jämnt värre in på upploppet... men Diamond Stardust (vitt täcke) hann först till linjen.

Awesome Kenzo och Diamond Stardust i närkamp.

Tävlingsdagen avslutades med att Mazhar Iqbal Khans Bubas Rocket tagit hem en K2-sprint före Black Beast of Aargh och Bubas Tandlös.


Här hittar du alla resultaten från Kallerups tävlingsdag 14 maj.


Nästa tävlingsdag i Öresundsregionen är 4 juni, på Kallerupbanen.47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page