top of page
  • Skribentens bildArtur

Lyckad midsommardag på Österlen

Det blev en härlig midsommardag på Österlen när Cimbria HK arrangerade sina traditionella tävlingar, med gott om gäster från både Danmark och övriga Sverige. Gott om åskådare runt banan förgyllde hela dagen och förstärkte feststämningen.


Det var fullt med folk runt banan. Foto: René Rasmussen

Midsommargemyt i Tommarp. Foto: René Rasmussen

– Det var magiskt att publiken hittade tillbaka till oss efter pandemin, och vilken härlig publik sedan! När speakern läste upp namnen och hundarna defilerade, då applåderade publiken varje hund. Vilken känsla, som att vara med i självaste Elitloppet! Vädret gjorde såklart sitt till också, våra fantastiska medlemmar som fixade med allt och korvgrillning under partytält, det var bara en sådan fantastisk dag. Och spännande lopp på det, helt underbart, summerade Cimria HK:s ordförande Nina Bliding.


Det gjorde förstås inte saken sämre att hon vann ett av huvudloppen själv, när Luolanto lyckades ta hem årets upplaga av klassiska Östersjöpokalen som körts på Tommarpsbanan sedan 1974.


– En härlig seger. Vi har haft lite stolpe-ut i två raka storlopp med honom på sistone, både i Svensk Avelslopp där han förlorade segern med två hundradelar till sin bror och sedan EM i Danmark. Den här gången var det lite stolpe-in i stället.


Luolanto vann före danska topptiken Pennys Hera som hittat storformen igen och repararade ett stopp i kurvan på bästa sätt -- och med snabbe Ardrahan Justice från Stockholm, som hade en hel del otur på vägen, som trea.


Defilering till Östersjöpokalen. Först ut Mazhar Iqbal Khan och Pennys Hera. Foto: René Rasmussen

William & Nina Bliding och Luolanto.

Det andra storloppet för greyhounds, klassiska Silverskölden på medeldistans, vanns också av en hemmahund när Anette Forsbergs Mad In Motion överraskade lite med att vara bramed direkt i starten –- och sedan var det ingen som kunde matcha hans styrka trots att både Mr Icepaw (förra årets vinnare av Östersjöpokalen) och banrekordhållaren Ragnar Lothbrok gjorde tappra försök.


Både Luolanto och Mad In Motion stärkte förresten med dessa segrar sina toppositioner över respektive distans i Öresundscupen.


Annette Forsberg, Mad In Motion och Silverskölden!

Hemmaseger blev det även för Lee Svenssons jättetalang Good Company som ganska lätt hemförde Greywhipoutfit-loppet före Stockholmshundarna Ivy Hall Express och JLB Express.


Två av greyhoundloppen gick till Danmark. Team Föhns/Sötofte hade matchat in Liam perfekt i Vi i Femman-loppet och han vann det på ett snyggt sätt i sin comeback efter skada. Tvåa här Stockholmsgästen Hophouse Express och trea rookien Say Grace som tränas av Cimbrias Lone Kvistbo.


Föhns/Sötofte vann även JHL Garden-loppet med Blue Dipper som visar knallform just nu och ser ut att ha en riktigt bra säsong framför sig. Tvåa här mycket lovande Dibaba, tränad av skånska Jeanette Roseberg som numera valt att tävla för SDA-GHK. Dibaba fick en knuff på vägen och det var inte alls omöjligt att Luolantos syster skulle kunnat utmana om segern annars.


Jesper Sötofte och Liam. Foto: Cimbria HK.

Heidi Föhns och Blue Dipper överst på pallen. foto: Cimbria HK

Det är minsann inte lätt att komma till Tommarp och hämta segrar mot tuffa hemmahundar och starka danska gäster --- men på greyhoundsidan var det en som lyckades. Yvonne Petersen (SHS) Cayenne såg visserligen ut att vara chanslös mot danske Danish Dynamite efter halva loppet, men hann ikapp och förbi till slut och vann på dagens snabbaste tid, 18,19.


Dagens största whippetlopp, Sprintermästaren, gick till Danmark genom nya stjärnan JoeBlackGlobeGlass och Rasmus Thomasen som gick 19,96 (en k06-tid) på en bana som för dagen inte var jättesnabb. Hyfsat imponerade, alltså. Tvåa i loppet hemmahunden MB Clefairy och trea MB Thor från 7HS (Borås).


JoeBlackGlobeglass och Rasmus Thomassen t h. MB Clefairy och Nina/Willam Bliding t v. Foto: Cimbria HK

Hemmaseger blev det i ett annat whippetlopp där CoatofManyColors slog till för Maria Bengtsson -- och en delad hemmaseger fixade familjen Helds Harry Lime som nådde mållinjen samtidigt som Claes Trulsson-tränade August (7HS).


Jenny Hamberg från 7HS vann dagens sista whippetlopp med sin Boulder2Birmingham.


Ett Salukilopp såg tyvärr bara två hundar passera mållinjen och här höll hemmatränaren Agnes Malmströms Ehan med viss möda undan för Zandora El Cazzino.


Nästa tävling i Öresundsregionen är på Kallerupbanen den 16 juli, då huvudloppet är lågklassuppgörelsen Greyhoundracing Oddsherreds vandrepokal.

90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page