top of page
  • Skribentens bildArtur

Ett avslut värdigt en champion

Uppdaterat: 11 nov. 2019

Vilken fantastisk slutvinjett på racingsäsongen 2019. Il Divo fick ett avslut värdigt en riktig champion. Dessutom fick Chill'n Chilali efter en bedrövlig höst på grund av löp med påföljande formsvacka avsluta säsongen med en M1:a och Effie Trinket visade att hon vaknat till liv på allvar och att säsongen 2020 kanske kan bli riktigt kul.


Men vi börjar väl från det allra viktigaste. Il Divo gick ut i sitt allra sista lopp, det 70:e i karriären, härligt nog av KVF namngivet som "Lovett, Twister and Divos Farewell Race". Eller ja, egentligen afskedslöb, men ovanstående i Greyhound-datas översättning.

KVF kan verkligen konsten att uppskatta sina fyrbenta profiler och alla tre fick väldigt fina presentationer vid defileringen. Tack Jesper Sötofte!

Divo på väg till prisutdelning! Foto: Ib Borg

De senaste starterna har Kung Divo inte riktigt haft turen med sig i kurvan och dessutom mött en och annan yngre, tuffare konkurrent, och fått nöja sig med lite blygsammare placeringar än vad han är van vid. Så lagom till sitt avskedslopp sprang oddset upp i närmare sex gånger pengarna - tack för det danska totospelare ;-) men visst, favoritspelade Diesels Cody hade vi fått stryk av ett par gånger i rad, så att Divo inte var favorit var väl kanske rätt.

Oddstavlan strax före start....

MEN. Den här gången hade Kungen av Bonderup inte en tanke på att få stryk. Han var stark som en oxe genom svängen och på upploppet och höll hela gänget ifrån sig med gammal klassisk pondus!!! 19:e segern, minsann!


Divo i slagläge in på upploppet. Styrka, stil, elegans... Foto: Ib Borg

Vår glädje var förstås (och är) obeskrivlig. Vilket sätt att avsluta på!!! Il Divo, Europamästare, Europaderbytrea, St Leger-vinnare, dansk veteranderbyvinnare och Själlandsmästare med mera, fick avsluta med att stå överst på pallen. Inte ett Blidingia Racing-öga var torrt efter det.

Glad racingfamilj. Foto: KVF


Och räkna med att skumpan flödade här hemma efteråt....


Men det var minsann inte det enda att fira.


Chill'n Chilali vann som bekant danska mästerskapen på en kanontid i augusti - men sedan kom löp och en avgrundsdjup formsvacka (läxan lärd, hon startar inte mer mellan löp och valpvecka) började sin comeback förra veckan med att ha kopiös otur på Cimbria där det blev tvärstopp in i sista sväng - men nu var hon på hugget igen och dundrade runt på en M1-tid. Tvåa i mål, men extremt formstarka och talangfulla Yankees Fergie som gjorde sitt livs bästa lopp (PB) gick inte att fånga. Andraplatsen och tiden visar dock att Chilla har en spännande säsong framför sig 2020.


Chilla på hugget (gult täcke) i starten. Foto: Ib Borg

Chilla har nu fått två M1-klassningar på ungefär samma tider på Kallerup i år, den här gången 28,68. Men när hon gick 28,30 i DM ansågs det bara värt M2... det är fortfarande en källa till irritation. Men i dag släpper vi det och njuter av att hon är tillbaka till sitt rätta jag.


Nina och Chilla. Peptalk pågår :-) Foto: Ib Borg

Effie Trinket har missat en stor del av säsongen av olika skäl, men när hon nu fått börja tävla igen har hon glädjande nog visat att hon utvecklats och mognat. Nu trycker hon mer och är modigare i loppen. En pallplats på Cimbria följdes upp av en ny sådan på Kallerup där hon med lite tur på vägen till och med kunde ha vunnit. Ett härlig besked inför säsongen 2020.

Extra kul också att brorsan Cesar Flickerman (två uppfödningar på pallen!) vann loppet för andra året i rad (Greyhoundracing Oddsherreds Vandringspokal).


Syskonen Effie Trinket (blå) och Cesar Flickerman (röd). Foto: Ib Borg

När jag ändå är inne på det här med våra uppfödningar så.... Det gjorde absolut inte ont att Sweetie Belle (Vans Viking-Mustang Sally) vann igen!!!! Det var hennes 14:e seger och än en gång slog hon självaste Son of Trix!!! Sweetie Belle visade förresten veckan innan att hon duger även i den yppersta svenska eliten då hon var på pallen i ett tikelitlopp på Cimbria, där Noble Ginger vann och SM-vinnaren Leeona gjorde comeback. Sweetie Belle har inte ens fyllt tre år ännu och det ska bli riktigt kul att få fortsätta följa henne nästa år.


Sweetie Belle i ledningen på upploppet. Foto: Ib Borg

Systern Fluttershy har haft en del strul i år, men visade mot slutet av säsongen att det finns mer utveckling att hämta. Hon har redan hunnit vinna 11 lopp och tog nu sin 9:e andraplats bakom tuffe Azul, slagen med minsta möjliga marginal (samma tid i mål). Bravo Agnes!


Fluttershy in action :-) Foto: Ib Borg

Då är det bara en slutsummering kvar av säsongen. Det började katastrofalt dåligt när extremt talangfulla Rarity blev skadad efter att ha vunnit sin semifinal till Svenskt Avelslopp och tvingades sluta sin karriär. En enorm besvikelse. Och nästan i samma veva drog Katniss sin gracilismuskel i ett träningslopp och fick inte ens göra årsdebut. Båda är numera sällskapshundar och stortrivs i sina nya familjer, men är extremt saknade här hemma.


Sedan somnade vår allra första grey, Queen of Bonderup, Kacela, mamma till bla Katniss och vinnaren av Svensk Avelslopp 2018 Cressida, in på grund av sjukdom.


Ett första halvår som skulle kunna knäcka den allra tuffaste racinglover.


Men så vann Chilla Danskt Mästerskap, MB Clefairy plockade hem elitdiplom på både sprint och medel och Il Divo fortsatte härja på banan. Och så då ovanstående säsongsavslutning som äntligen bjöd på både lycka och framtidshopp, även om det nu är färdigtävlat för Il Divo.


Nästa år ser vi fram emot fortsatt utveckling för Chill'n Chilali och Effie Trinket. Dessutom är det dags för debut för Flying Fifi som är klar med sin licens, med lite tur kommer Ditzy Doo att göra comeback och sedan har vi påläggskalven Luolanto att glädjas åt. Och så en spännande parning i vinter mellan Il Divo och Trix!


Life goes on.


Här kommer vår slutsummering av 2019 som med tanke på omständigheterna inte alls är kattskit. Snarare tvärtom :-)


Hund: segrar- andrapris- tredjepris (antal starter):


Divo: 4 - 2 - 3 (11)

Chilla: 3 - 3 - 4 (13)

Effie: 0 - 1 - 4 (5)

Rarity: 1 - 1 - 1 (3)

MB Clefairy: 3 - 1 - 2 (15)


Bortsett från att Clara är svårmatchad (men där var elitdiplomen huvudmålet snarare än pallplaceringarna) så får man ju säga att trainer Nina har gjort ett snyggt jobb med våra tävlingshundar. På greyhoundsidan räknar vi in 27 pallplaceringar - varav 11 segrar - på 32 starter. Det är bara fem utanför pallen!

84 procent på pallen och 34 procent segrar!


Med detta avlsutar vi tävlingssäsongen 2019. Och ser fram emot 2020!


86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page