top of page
  • Skribentens bildArtur

Dags för ett superspännade Derby

Det är dags för AniCura Dansk Derby 2022 och årets upplaga är riktigt häftig. Superspännande på förhand, med topphundar från både Danmark, Sverige och... Irland. För visst måste Mazhar Iqbal Khans Danish Dynamite räknas som irländare, han har ju alldeles nyss kommit till Skandinavien.


Starten i en av semifinalerna till Dansk Derby. Danish Dynamite längst till vänster (box 6). Foto: Ib Borg

– Det är ett Derby som håller hög kvalitet och så är det extra trevligt att det kommer hundar från Sverige, säger KVF:s formand (ordförande) Heidi Föhns.


En stor fråga på förhand var om Danish Dynamite skulle komma till start efter sin tåskada i semifinalen, eller inte. Svaret blev: Det skulle han. Skadan var ytligare än det verkade på förhand och Danish Dynamite kommer att finnas med i en av boxarna, vilket sätter en stor krydda på loppet.


Försöksvinnarna var svenske Bernies Jake (som besegrade Danish Dynamite, men det är svårt att veta hur mycket den senare besvärades av sin skada eller av sin orutin av att starta på den för honom helt nya banan) och danska hemmahunden, både tränad och uppfödd i Danmark, Black Baccara Rose.


Black Baccara Rose i ledningen i sin semifinal. Foto: Ib Borg

Så här säger Heidi Föhns, som tillsammans med Jesper Sötofte själv tränar två av hundarna i Derbyt, om de danska chanserna. Först om de egna hundarna:


– [Ballinakill] Ian er uden chance, han er simpelthen ikke hurtig nok i det felt. Rose er hurtig men let og det er nogle store drenge hun har på hver side. Hun er stærk i svingende men får hun et skub ligesom i Alingsås i lørdags bliver det svært.


Och sedan om KVF-kollegan Mazhar Iqbal Khans hundar:


– [Pennys] Hera er kommet hurtigt igen efter lang pause og hun virker hurtig. Danish Dynamite er meget ny på banen og derfor svær at gennemskue. Men er der noget han har så er det "early pace" så er der bare om han kan holde.


Bloggen fick tag i Mazhar precis i sista stund:

-- Allt är bra med hundarna och jag tycker nog att chanserna är mycket bra. Hoppas bara de kommer i mål utan skador, låter han hälsa.


Som synes ändå en hel del frågetecken. Kan Black Baccara Rose springa fritt från de stora hanarna? Har Pennys Hera en växel till nu med ett lopp i kroppen? Tar Danish Dynamite sin vana trogen spets och kan han i så fall hålla hela vägen den här gången?


Danskarna utmanas av Ewa Johansson och Jan Hansens duo Bernies Jake och Bernies Joe från svenska 7HS i Borås.


Så här säger Jan Hansen:


– Bernies Joe ( box 2) om han är bra med i starten har han en rimlig chans, annars är det lite för kort distans för honom och han börjar dessutom bli till åren 4,5 år. Han har gjort två träningar över 320 meter på hyfsade tider så formen bör ha gått framåt sedan sist.


-- Bernies Jake (box 3) fick stå över träningen senast efter att ha varit ute på äventyr i skogen två timmar förra veckan då matte tappade hans koppel. Han var trött och lite stel i kroppen men hoppas att han återhämtat sig. Är han helt okej så har han chans men det är sex duktiga hundar i finalen så mycket hänger på starten.


Ännu fler frågetecken alltså. Hinner Bernies Joe med på 460 meter och har i så fall träningarna på sprint hjälpt till frör att få upp startsnabbheten? Är Bernies Jake återhämtad efter sin skogsutflykt?


Ja ni hör själva. Nästan omöjligt att tippa! Det enda som är klart är att det blir en sjuhelsikes bra lopp om alla pusselbitar faller på plats. Och den som hittar vinnaren kommer garanterat att tjäna pengar på KVF-toton!


Så här ser startfältet ut:

  1. Ballinakill Ian, Föhns/Sötofte, KVF, DK

  2. Bernies Joe, Hansen/Johansson, 7HS, Swe

  3. Bernies Jake, Hansen/Johansson, 7HS, Swe

  4. Pennys Hera, M Iqbal Khan, KVF, DK

  5. Black Baccara Rose, Föhns/Sötofte, KVF, DK

  6. Danish Dynamite, M Iqbal Khan, KVF, DK

I Sprinterderbyt väntar en heldansk uppgörelse mellan Silverhill Josie (1), Blackberry Lily (2), William Wallace Grey (4) och Black Beast of Aargh (6).


I whippetderbyt gör svensktränade (Claes Trulsson, 7HS) YM:s Helix (2) ett nytt försök att utmana danskarna, nya stjärnskottet JackBlackGlobeGlass (1), Coastwind Racing Amanda (3) och Roadrunner (4).


Trulsson gör också ett svenskt gästspel i veteranderbyt på whippetsidan med hundarna August och Baztian, vilka dock lär få det tufft mot superstjärnorna från Jylland Flying Super Kid och Steel Success Rita.


Alla loppen (hela programbladet) hittar du på den här länken.


Inför årets tredje tävlingsdag på Kallerupbanen finns det nu också en aktuell ställning, åtminstone för greyhounds (ännu har inga whippets tävlat på båda sidor sundet) i återuppväckta Öresundscupen! Där är det just nu svensk ledning på både sprint och medeldistans!


sund22
.pdf
Download PDF • 107KB

Du hittar även ställningen på KVF:s hemsida


Återstår bara att önska alla en härlig tävlingsdag! Må bästa hundarna för dagen vinna!

138 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page