top of page
  • Skribentens bildArtur

Blue Dipper kungen av de danskfödda

Blue Dipper är fortfarande överst på tronen bland de danskfödda hundarna. I lördags slog han till och vann Danish Breeders Cup för andra året i rad. Inte nog med det – han gjorde det på årsbästa 28,50 på 460 meter.

Blue Dipper har just vunnit Breeders Cup.

2021 vann Blue Dipper Breeders Cup på 29,09 före Liam och Black Baccara Rose.

2022 blev det exakt samma prispall, men den här gången gick det alltså betydligt snabbare. Blue Dipper (Fifis Whitesox -- Monroe Flyer) och Black Baccara Rose som är på väg att bli Årets Hund igen på Kallerupbanan är onekligen topparna i en mycket lyckad parning av kenneln Greyhoundracing Odsherred, det vill säga Heidi Föhns och Jesper Sötofte. De tränar dessutom alla tre hundarna på pallen, men vinnaren ägs av Mads Praem.

Blue Dipper på väg mot segern.

Apropå ovan nämnda kull så var det ännu en hund från den kullen som vann lopp den här lördagen, nämligen Flying Fifi. Hon har kommit hem till uppfödarna igen efter att ha varit några år i Sverige och nu vann hon sitt första lopp i sin nya miljö.

Breeders Cup blev inte jättespännande efter att Blue Dipper tagit hand om ledningen och i princip fått ett sololopp i täten. Men ingen skugga över vinnaren som ju sprang ruskigt fort.

Supersnabbt gick det också i lördagens sprintlopp för eliten. Så snabbt att det är frågan om det inte var det kanske häftigaste loppet fartmässigt någonsin på banan, i varje fall om man pratar om ett lopp där inte den vinnande hunden varit helt överlägsen.

Der var tre hundar på linje över mål och vinnande Blinded By Science sprang den tredje snabbaste tiden någonsin på Kallerupbanen: 16,19. Bara Danish Dynamite (som inte var med den här dagen) och Scroggy Fly har varit snabbare genom tiderna.

Kort före mål i ett av Kallerupbanens snabbaste lopp någonsin.

Dessutom hade tvåan Luolanto (Blidingia Racing, Sverige) den femte snabbaste tiden någonsin med 16,21. Bara två hundradelar efter i mål!! (Den fjärde snabbaste tiden sprang Meenala Spot On, 16,20, för ett antal år sedan).

Ett fantastiskt lopp på många sätt där även trean i mål Beast of Aargh måste nämnas förstås.

Blinded By Science är förresten också danskfödd och halvbror till Blue Dipper. Härstamningen är Vancouver City-Monroe Flyer. Och det är kanske ingen dålig gissning att Föhns/Sötofte vinner även nästa års Danish Breeders Cup, fast då med den här hunden.

Annars då? Jo, Själlandsmästerskapet för unghundar fick ett omlopp den här lördagen eftersom det olyckligt avbröts härom veckan när Black Puma föll och vände på banan. Nu höll han sig på benen och utmanade om segern hela vägen in till mål! Det blev ett ruskigt spännande upplopp innan det stod klart att Skånefödde Better Call Saul (Greycraft Lego-Ditzy Doo) hade vunnit med ett par hundradelar.

Vinnaren ägs och tränas av Blidingia Racing (Cimbria HK) och är uppfödd av Kennel Blidingia.

Prispallen i Själlandsmästerskapet för Puppy. Better Call Saul, Black Puma och Dooleydoo.

Ett riktigt fint medeldistanslopp för högsta klassen, vid sidan av Breeders Cup, vanns av Föhns/Sötofte-tränade irländska importen Sirloin som går från klarhet till klarhet nu och vinner lopp mest varje tävlingsdag. Tiden blev dock lite långsammare än Breeders Cup: 28,90.

Ett klass 5-lopp på sprint avslutade dagen vad gäller greyhounds och vanns av slitvargen Bubas Tandlös (Helga Mortensen).

På whippetsidan vann Madakis Deepest Blue ett riktigt fint sprintlopp för de allra snabbaste på 17,86. Vilket bara var en hundradel (!) före tvåan Joe Black Globeglass. Vinnaren ägs och tränas av Dan Mathiesen, KVF.

Två lägre klassade whippetlopp fick vi också se och de vanns av Karla Krudt (Liina Marthin) respektive svenska gästen Elmer (Bengt och Ann-Christine Held). I det senare loppet gjorde debutanten As You Like It (Stefan Magnusson, Åsa Wendin) en lovande första insats på banan.

Nästa tävlingsdag i Öresundsregionen är redan nu på lördag, på Tommarsbanan hos Cimbria HK i Skåne.

Sedan återstår bara säsongsfinalen hos KVF, med bl a Stald Amazones Aerespraemie.