• Artur

EM-seger och framgångar för kullen


I dag är det faktiskt svårt att veta var jag ska börja. Det har varit en helt magisk vecka på tävlingsfronten. Först fina framgångar i Alingsås och sedan direkt ovanpå det ett nästan overkligt lyckat EM-meeting på Jylland, i Bjerringbro. Plus förstås Finnick Odairs seger i Borås. . .


Hyfsad vecka: Oakspokal och EM-täcke! Prisbordet svämmar över :-)

Men vi tar det väl från början. I onsdags var det semifinaler i Bjerringbro och vi åkte över för att försöka kvala in Katniss och Il Divo. Dessutom fick Effie Trinket följa med för att få en rejäl träning.

Effie skötte sig lysande och tränade solo på 18,34 vilket faktiskt motsvarar en K1-tid på banan. Men att gå solo är en sak, att reda ut ett lopp är en annan så vi drog inga jättestora växlar på det mer än att hon fick ett riktigt bra och välbehövligt träningsjobb.

Katniss fick ett litet stopp i kurvan men tog sig i mål som trea bakom stora hanarna Vancouver City och Hari Gata. Helt okej.


Vilken underbar bild! Katniss (blått täcke) duellerar med Vancouver City i Bjerringbro. Foto: Helle Mogensen

Men pricken över i:et var Divos semifinal på hanarnas medeldistans, 524 meter, i EM. Han hamnade i kön som vanligt, men kämpade strongt och på upploppet tuggade han ner motståndarna som en stridsvagn och vann. Ja, inte bara det - han noterade dessutom årets bästa tid på Bjerringbrobanan över den aktuella distansen! 32,46. En fantastisk stark prestation.


Alex och Nina gratuleras av Jesper Sötofte efter Divos seger i semifinalen i EM. Foto: Helle Mogensen

Sedan var det finaldagen.

Katniss var först ut i EM Puppy Sprint (303 meter) men den regnblöta banan - ett eländigt regnväder över Jylland - föll henne inte i smaken och även om tiden blev helt okej (K2) så fick hon nöja sig med en fjärdeplacering i finalen. På exakt samma tid som trean, men hon dömdes alltså som fyra. Lite snöpligt.

Sedan var det Il Divos tur. Han gjorde ett precis lika strongt lopp som i semifinalen, fick dessutom en hund som sedemera diskades, över sig på upploppet men brydde sig inte, fokuserade på haren och vann. Tredje raka segern och dessutom en EM-titel. En fantastisk framgång och det är bara att tacka Malin Månsson och Kennel Davantis för att vi fått förtroendet att jobba med den här gentlemannen som alltid gör sitt absolut bästa. En härlig framgång för Blidingia Racing och ett minne för livet. Senast vi var på Bjerringbro vann vi en dubbel i danska mästerskapen (2012). Nu fem år senare tog vi en EM-titel. Snacka om favoritbana! Vi lär komma tillbaka :-)


Stor Divo och litet segertäcke. Men lite får man stå ut med när man just vunnit EM! Foto: Raakel Ankarbranth

Stunning Kisses fick "nöja sig" med en andraplats i tikarnas EM över medeldistans. Efter en dålig start gjorde hon precis allt hon kunde för att fånga in ledande Diesels Joyce, men varje gång hon fått upp farten och försökte gå i lucka invändigt så stängde Joyce luckan. I mål var det bara några hundradelars skillnad mellan hundarna och det är bara att gratulera Heidi och Jesper - nu fick Joyce sin revansch på Tuffsy för Västsvenskt Oaks förra helgen. Alltid snöpligt att förlora med sån liten marginal, men en andraplats är inte fy skam.